Bezoek en beleef Landgoed Pijnenburg

Bezoek en beleef Landgoed Pijnenburg

Landgoed Pijnenburg is grotendeels opengesteld voor natuur- en rustliefhebbers. Vanzelfsprekend gelden wel enkele regels. Op het landgoed zijn ook een theehuis, een evenemententerrein en een klimbos.

Openstelling

Het landgoed is opengesteld voor natuurliefhebbers. Op het landgoed is 3 km verhard fietspad aangelegd en 30 km wandelpad. Ook zijn er ruiterpaden met een totale lengte van ongeveer 5,5 km.

Bij het Theehuis ’t Hooge Erf (hoek Hilversumsche straatweg/Hoge Vuurseweg) staat een Toeristische Overstap Plaats (TOP) zuil. Op deze zuil staan de wandel-, fiets- en ruiterpaden in de omgeving aangegeven. U kunt uw elektrische fiets opladen bij het theehuis.

U bent van harte welkom op het landgoed:

 • Tussen zonsopgang en zonsondergang
 • Binnen de aangegeven wegen en paden
 • Te voet, te fiets op aangewezen fietspaden en te paard op aangewezen ruiterpaden, maar niet op een motorvoertuig, scooter, bromfiets of een fiets met trapondersteuning
 • Met honden, mits zichtbaar aangelijnd en niet meer dan 3 honden per begeleider.

U mag niet:

 • Kampeermiddelen of windschermen plaatsen
 • Een spelend muziekapparaat bij u hebben tenzij u oortjes of een koptelefoon draagt
 • Afval of vuilnis achterlaten
 • Roken, open vuur maken of barbecuen
 • Koopwaar en diensten aanbieden
 • Zaken of natuur beschadigen
 • Bosvruchten, paddenstoelen, varens, etc. plukken en meenemen
 • Dieren verontrusten.

Op de naleving van deze voorschriften wordt in het bos gecontroleerd.
Art 461 Wetboek van Strafrecht is van toepassing.

Slechte weersomstandigheden

Het wordt om veiligheidsredenen afgeraden om Landgoed Pijnenburg te betreden tijdens onweer, bij ijzel of na hevige sneeuwval, hevige wind, windstoten en ander weersomstandigheden die afbrekende takken en omvallende bomen kunnen veroorzaken.

Ruiters

Tussen Baarn, Soest, Hilversum en Lage Vuursche zijn ruiterpaden aangelegd (zie onderstaand kaartje). De in groen weergegeven ruiterpaden, circa 5,5 km, liggen op Landgoed Pijnenburg. De in blauw aangegeven ruiterpaden liggen op de aangrenzende gebieden.
> Ruiterpaden weergeven op een grotere kaart.

LET OP! Per 1 januari 2023 geldt voor de ruiters op het landgoed een nieuw ruiterpenningen beleid: Landgoed Pijnenburg is met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een samenwerkingsovereenkomst aangegaan waarbij ruiters vanaf 1-1-2023 hun ruitervignetten bij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) kopen en niet meer bij Landgoed Pijnenburg. Dit kan heel eenvoudig via de website van het NPUH.

De zorg en het onderhoud van de ruiterpaden en omliggende bomen valt vanaf bovengenoemde datum onder de verantwoordelijkheid van de NPUH alsmede de aansprakelijkheid. Indien u klachten heeft over het onderhoud van de paden of de begroeien langs de paden dan is het mogelijk dit met het NPUH te communiceren. Zij zullen ervoor zorgdragen dat het gebruik voldoet aan de eisen.

Hieronder vindt u de link naar de website van de NPUH:
> www.np-utrechtseheuvelrug.nl/activiteiten/paardenpaden

Speciaal voor honden-uitlaatservices

Landgoed Pijnenburg heeft vier bospercelen van enkele hectares per perceel omheind met bijbehorende parkeergelegenheid gereserveerd voor honden-uitlaatservices. Hierdoor kunnen de honden rustig vrij rondlopen zonder gestoord te worden door wandelaars, ruiters, fietsers of andere hondenbezitters.
Heeft u belangstelling? Neemt u dan contact op met het landgoed via 035-6668200 of maakt u gebruik van het contactformulier.

Bereikbaarheid

Per auto

Landgoed Pijnenburg is goed bereikbaar per auto vanaf de A1 en de A27. Bij het Theehuis ’t Hooge Erf (Hoge Vuurseweg 9-11, 3749 AB Lage Vuursche) is een parkeerplaats. Elektrische laadpalen zijn aanwezig (maar door vandalisme helaas tijdelijk buiten gebruik).

Vanaf de A27 Breda – Almere: Afrit 33 Hilversum. Rechts aanhouden. Bij de derde verkeerslichten rechtsaf de N415 op richting Baarn. De drie verkeerslichten zijn binnen een halve kilometer van elkaar, de 2e verkeerslichten zijn niet altijd in gebruik. Na ongeveer 3 km bij de eerste verkeerslichten rechtsaf richting Lage Vuursche, de Hoge Vuurseweg op. Na iets minder dan 150 m slaat u rechtsaf het parkeerterrein van het Theehuis op.

Vanaf de A28 Zwolle – Utrecht: bij knooppunt Hoevelaken A1 richting Amsterdam en vervolgens de afrit 10 Baarn Noord/Soest. volg de weg richting Baarn, bij de rotonde rechtdoor. Bij de eerste verkeerslichten rechtsaf richting Hilversum /Lage Vuursche. Weg volgen tot de verkeerslichten tegenover de afslag Kasteel “Hooge Vuursche”. Linksaf richting Lage Vuursche (Hoge Vuurseweg). Na iets minder dan 150 m, rechtsaf het parkeerterrein van het Theehuis op.

Vanaf de A1 vanuit Amsterdam: afrit 10 Baarn Noord/Soest, daarna als hierboven.

Per fiets

Het gedeelte van het landgoed dat het Hoge Erf heet, is per fiets te bereiken vanaf de Hilversumse Straatweg (N415) of via de Hooge Vuurscheweg. Bij het Theehuis ’t Hooge Erf is het mogelijk uw elektrische fiets op te laden. Vanaf de Biltseweg (N234) is het landgoed voor fietsen niet toegankelijk.

Per openbaar vervoer

 • Connexxion Lijn 59 Station Hilversum CS– Station Zeist CS . Halte dorp Lage Vuursche en halte Hoge Vuurseweg bij het Theehuis.
 • Connexxion Lijn 70 Station Hilversum CS – Station Amersfoort CS (via Soest en Baarn). Halte Kruising Hilversumse Straatweg/ Hoge Vuurseweg.