Pijnenburg in de pers

Pijnenburg in de pers

Hier vindt u een overzicht van krantenartikelen en verslaggeving met betrekking tot Landgoed Pijnenburg.

Grafheuvelproject Pijnenburg

Uit: Baarnschecourant.nl, vrijdag 11 maart 2022

In 2020-2021 heeft Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met de Provincie Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), samen met vrijwilligers archeologische rijksmonumenten opgeknapt, waaronder grafheuvels, kasteelterreinen en forten. Hierdoor worden deze beschermd en behouden voor de toekomst. Inmiddels staat het pilotproject beter bekend als ‘de Archeobrigade’. In navolging van deze pilot gaat de Archeologische Werkgroep van de H.K. ‘Baerne’ (ARWE) in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht onder de vlag van de Archeobrigade vandaag aan de slag om diverse grafheuvels op ’t Hoge Erf weer beter zichtbaar te maken. Deze locatie bevindt zich in het gebied tussen Restaurant Kievitsdal en de Hoge Vuurscheweg.

Deze grafheuvels worden ontdaan van opslag, zoals jonge bomen en struiken, zodat deze voorlopig geen bedreiging meer vormen voor deze rijksmonumenten, zowel boven als onder de grond. Van de bomen en struiken die al eerder door Landgoed Pijnenburg zijn verwijderd zullen rondom de grafheuvels houtrillen worden aangelegd, waardoor deze imposante bronstijdmonumenten in het omringende bos beter tot hun recht zullen komen. De werkzaamheden starten vanaf 9 uur en zullen naar verwachting tot het einde van de middag duren.

In het verleden werden grafheuvels opgeworpen vanaf het begin van de bronstijd (ca. 2900 v.Chr.) tot ver in de Romeinse tijd. Inmiddels weten we door DNA-analyse dat ruim 70% van de huidige Nederlandse bevolking nog steeds afstamt of verwant is met de eerste grafheuvelbouwers in onze contreien, beter bekend als de touwbekercultuur (2900-2450 v.Chr.). Daarmee zijn ze ook de verre voorouders van de Kelten en Germanen. Men bleef door de eeuwen heen grafheuvels bouwen of zette hun doden bij in oudere heuvels, ook vanwege hun verbondenheid met het gebied.

Kom vooral een kijkje nemen tijdens de opknapwerkzaamheden, want de vrijwilligers van de archeologische werkgroep vertellen graag meer.

Ligging van de grafheuvels op Pijnenburg.

Hoe ‘bosdorp’ Lage Vuursche door corona werd overspoeld door duizenden wandelaars (en rotzooi!)

Op een stille maandagochtend lijkt Lage Vuursche op een prent van Anton Pieck: knus en schilderachtig. Maar tijdens grootste deel van de week, vooral in de weekenden, overstromen ieder jaar een paar miljoen recreanten het dorpje met zijn bossen en heidevelden. Sinds de uitbraak van corona is het er nóg drukker geworden, zeggen inwoners. Ze zien het aan de reeën die wegblijven. Hoeveel kan het gebied nog aan? ‘Dit probleem is onoplosbaar.’

> Lees het hele artikel op de AD website…